„iOS 5“ su daugiau nei 200 naujų funkcijų (Video)

Kompanija „Apple“ pristatė „iOS 5“ operacinę sistemą „iPhone“, „iPod Touch“ ir „iPad“ prietaisams. Sistema siūlo daugiau nei 200 naujovių bei, pasak kūrėjų, paprastesniu būdu pasiūlys dar daugiau funkcionalumo. Ne gana to, netrukus visi šie prietaisai bus autonominiai.
 

„iOS 5“ vaizdo pristatymas

Šiuo metu naudojant „iOS 4“ operacinę sistemą norint paleisti „iOS“ prietaisą pirmą kartą būtina jį prijungti prie kompiuterio aktyvuoti. Nusipirkus „iPad“ ar „iPhone“ su naująja operacine bus galima apsieiti be kompiuterio.


Kita išties svarbi naujovė – visiškai pakeista pranešimų programa. Visa informacija apie elektroninius laiškus, praleistus skambučius, gautas žinutes – viskas, bus pateikiama panašiai, kaip „Android“ prietaisuose. Viršuje pasirodys animacija su žinia, o tempiant pirštu nuo viršaus į apačią – atsivers „Notification Center“ programėlė su žinutėmis. Paspaudus jas atsivers programos atsakyti. „Notification Center“ langas taip pat bus rodomas užrakto ekrane, čia norint iškviesti programą užteks brūkštelti ekrane virš tos programos taip pat kaip atrakinant prietaisą.
 

„Notification Center“ pranešimų būdas

„Twitter“ programa yra dar viena svarbi „iOS 5“ naujiena. Šiuo metu būtina atsiųsti specialią programėlę naudoti „Twitter“. Tuo tarpu su „iOS 5“ pakaks pamygti „Share“ mygtuką, pasirinkti „Twitter“ ir sukurti žinutę, prisegti nuotrauka, vietos informacija ir t.t. bei ją išsiųsti draugams.

„Twitter“ integracija

„Newsstand“ programa dar labiau palengvins žurnalų skaitymą su „iPhone“ ar „iPad“. Paslauga primins „iBooks“, tačiau virtuoliuose lentynose bus sudėtos ne knygos pirkti, o visi prenumeruojami žurnalai – taip patogiau atkeliaus visa nauja informacija.
 

„Newsstand“ programa naujausioms žinioms


Atnaujinta „Safari“ naršyklė pristato „Reader“ mygtuką, skirtą perorientuoti tinklapį tik tekstui pašalinant visas nereikalingas skiltis ir reklamą. Taip skaityti informaciją bus daug lengviau su mažesniais „iPad“ ir „iPhone“ ekranais.


Be to, „Reader“ rodomą tekstą galima išsaugoti vėlesniam skaitymui neprisijungus, o visas išsaugotas turinys gali būti lengvai perkeltas į kompiuterį.


Įdiegtos naršymo lentelės dar viena svarbi „Safari“ naujovė. Šiuo metu „iOS“ prietaisuose naršant su kėliais langais tenka juos junginėti pamygus specialų mygtuką bei patekus į atskirą langą, tai ne pats patogiausias būdas ir „iOS 5“ jį pakeis.
 

Atnaujinta „Safari“


Kita gerokai atnaujinta Tvarkyklės arba „Reminders“ programėlė leis patogiau tvarkyti dienos darbus. Šios programos valdymas labai paprastas bei lengvai sinchronizuojamas su „Mac OS X“ kompiuteriu.


Pati šauniausia naujosios programos funkcija – vietovės nurodymas. Pažymėjus, jog parduotuvėje reikia nusipirkti pieno ir pamiršus, „iPhone“ važiuojant pro parduotuvę arba būnant joje primins apie reikiamą pirkinį.
 

„Reminders“ neleis nieko pamiršti


Kameros programa susilaukė dviejų labiausiai vartotojų prašytų naujovių – pirma, galimybė programą paleisti su specialiu mygtuku užrakto lange, ir antra, užfiksuoti kadrą naudojant garso padidinimo mygtuką.


Pagerinta kameros programa taip pat siūlo pagrindinius nuotraukų redagavimo įrankius – automatinį spalvų gerinimą, raudonų akių defekto šalinimą, apkarpymą ir raiškos gerinimą.
 

Pagerinta kameros programa


Naujoji elektroninio pašto programa leis kur kas daugiau nuveikti formatuojant tekstą ir valdant laiškų turinį. Su šia programa adresatus galima temti į kitus laukus persiųsti ir panašiai. Žinutes galima pažymėti vėliavėle, jei šios yra svarbesnės.


Kadangi „iOS“ tapo pačia populiariausia mobiliąja žaidimų platforma, „Apple“ taip pat skyrė itin didelį dėmesį naujoms „Game Center“ funkcijoms. Dabar žaidžiant galima užsitarnauti patirties taškus, pasiekti draugų draugus ir su jais varžytis, nurodyti savo nuotrauką, žaisti su bet kuo bet kada ir nusipirkti žaidimus tiesiai iš „Game Center“. Taip pat suteikta galimybė žaisti ėjimų žaidimus.


„iMessege“ programa leis lengviau susirašinėti su „iPhone“, „iPod Touch“ ir „iPad“ visus prietaisus sujungdama į vieną visumą – pradėjus pokalbį su „iPhone“, jį bus galima užbaigti su bet kuriuo kitu turimu „iOS“ prietaisu: išsiųsti žinutę, nuotrauką ar vaizdo įrašą. Deja, tačiau programa „nedraugaus“ su „Android“ ar „BlackBerry“ išmaniaisiais.
 

„iMessage“ programėlė

„Apple“ taipogi nutarė gerokai palengvinti sinchronizavimo vargus ir leis prijungti „iOS“ prietaisus prie kompiuterio „WiFi“ ryšio pagalba. Užteks padėti prietaisą įkrauti bevielio interneto zonoje šalia kompiuterio ir visas turinys bus tapatinamas automatiškai.


Pabaigai vertėtų aptarti naujas gestų komandas daugybės programų valdymui. Su „iOS 5“ bus galima grįžti į pradžios langą be namų mygtuko, vietoje to užteks „sugnybti“ ekraną trimis ar keturiais pirštais. Tuomet, iškviesti kitą programą iš veikiančių du kartus spustelėjus namų mygtuką bei paleisti bet kurią programą. Padarius tai bus galima lengvai peršokti į prieš tai veikusią programėlę trimis ar keturiais pirštais brūkštelėjus į vieną ar kitą šalį.


Kita naudinga gestų komanda leis tempiant klaviatūrą dviem nykščiais į šalis padalinti ją pusiau. Per pus skelta klaviatūra patogesnė naudojant „iPad“, kadangi nebereikia siekti mygtukų viduryje bei lieka daugiau vietos vaizdui ekrane.


Visos šios naujovės jau prieinamos išmėginti programuotojams. Likęs vartotojų ratas atnaujinti savo „iOS“ prietaisus galės šį rudenį. Programa veiks su naujos kartos „iPod Touch“, „iPad“ bei „iPhone 4“ ir netgi „iPhone 3GS“ prietaisais.


Palikite komentarą
Vardas*
El. paštas