Kodėl noriu išmaniojo televizoriaus svetainėje?

Praeitą ketvirtadienį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje „Samsung Electronics Baltics“ pristatė išmaniųjų („Smart“) televizorių seriją. Šių prietaisų pristatyme dalyvavo Mobium.lt, tad galiu pasidalinti įspūdžiais ir juolab atsakyti į klausimą ar visgi verta turėti išmanųjį televizorių savo svetainėje?


Atvirai pasakysiu, ėjau į renginį nusiteikęs skeptiškai. Aš jokiu būdu nesu prieš inovacijas, tačiau man sunku suvokti „Smart TV“ koncepciją: į televizorių įmontuota speciali įranga leidžia naudoti dalį kompiuterio funkcijų. Juk lygiai tą patį ir, tiesą sakant, visas kompiuterio funkcijas galėtum naudoti nusipirkę kur kas pigesnį didesnės įstrižaines televizorių bei prie jo prijungęs savo asmeninį kompiuterį.


Mano draugai būtent taip įsirengę svetaines ir tai išties smagu. Didelio televizoriaus ekrane gali matyti „YouTube“ vaizdelius, naršyti internetą, žiūrėti bet kokius filmus – nereikia nei DVD grotuvo, nei kabelinės, nieko. Gali ištiesęs kojas nenuobodžiauti vakare prie televizoriaus ekrano.


„Samsung“ siūlomi „Smart TV“ iš esmės leidžia naršyti internete, bendrauti socialiniuose tinkluose arba „Skype“, peržiūrėti internete patalpintus vaizdelius, rinktis greičiausius maršrutus su „Google Maps“ ir kt., tačiau kam man tai, jei jau turiu nemažą televizorių prijungtą prie kompiuterio?


Na, tikriausiai daugelis vienareikšmiškai atsakytų, jog man jo nereikia, tačiau ką daugelis kartoja apie „iPhone“ telefono modelį kol jo neišbando? Taigi verčiau atsiraitosiu rankoves ir trumpai aptarsiu kokias funkcijas siūlo šie televizoriai.


„All Share“


„Samsung Smart“ televizorių funkcija „All Share“ siūlo belaidį su DLNA suderinamų įrenginių (mobiliojo telefono, fotoaparato arba kompiuterio) ryšį su „Smart TV“. Tai reiškia, kad norimą vaizdo ir garso turinį, pvz., filmus, nuotraukas, muziką iš skaitmeninių įrenginių perkėlus belaidžiu ryšiu galima peržiūrėti dideliame ekrane. Pasinaudojus „All Share“ funkcija ir prie „Smart“ televizoriaus prijungus mobilųjį telefoną, galima skaityti ir siųsti tekstines žinutes, matyti, kas skambina.


Tokias funkcijas iki šiol jau siūlė ir pigesni ne išmanieji televizoriai. Per „Bluetooth“ buvo galima be vargo dalintis nuotraukomis iš telefono. DLNA sąsaja yra naujas būdas tai daryti, tiesa aš neįsivaizduoju daugybės kasdieną naudojamų įtaisų, kurie palaikytų DLNA. Tokio tipo prietaisai pavyzdžiui „Galaxy S2“ dar tik pasirodys prekyboje.


„Skype“ ir „Social TV“


„Skype“ funkcija, įdiegta „Samsung“ televizoriuje, suteikia galimybę su artimaisiais ir draugais bendrauti dideliame ekrane. Deja, norint tą daryti pirmiausia reikia prijungti sertifikuotą „Skype“ HD vaizdo kamerą. Naudojant „Social TV“ funkciją savo įspūdžiais su artimaisiais galima pasidalinti „Facebook“, „Twitter“ ar „Google Talk“ programose.


Nors pati idėja turėti „Skype“ televizoriuje gera – atbaido mintis apie papildoma kamerą. „Skype“ vaizdo skambučius pradėjau kiek dažniau naudoti tik nusipirkęs nešiojamą kompiuterį su įtaisyta priekine vaizdo kamera. Tuomet supratau, jog esu tingus ir visada mėgstu, kai darbai yra padaryti už mane – „čiatinti“ su draugais sėdint ant sofos smagu, tačiau pakelti užpakalį ir eiti ieškoti sertifikuotos kameros „Skype“ pokalbiams, kuriuos gana retai skambinu? Vargu ar to imčiausi bent jau aš.


„Your video“


Naujųjų televizorių funkcija „Your video“ (liet. „tavo vaizdo įrašas“) suteikia prieigą prie vaizdo turinio bibliotekos. Kaip ir daugelis populiarių internete veikiančių parduotuvių ir vaizdo įrašų paslaugų svetainių, „Your Video“ funkcija rekomenduoja filmus pagal ankstesnius „Smart TV“ naudotojo pasirinkimus.


Tokia funkcija išties patiko. Dažniausiai peržiūrėjus visus kino hitus vis norisi dar ko nors. Tuomet ieškant gero filmo galima užtrukti ilgokai. Sistema, pasiūlanti geriausią variantą pagal mano poreikius puikus sumanymas.


„Anynet+“


Su „Samsung „Anynet+“ vartotojas gali vienu nuotoliniu pultu su lietimui jautriu ekranu valdyti visus HDMI sąsajomis aprūpintus įrenginius, įskaitant „Samsung“ televizorių, „Blu-ray diskų grotuvą, AV imtuvą ir namų kino sistemą.


Tokio tipo pultelis išties pažangus, tačiau tiesa ta, jog mygtukų ten vis vien gerokai per daug. Iš šių televizorių pultelio norėtųsi kažko geresnio. Visa rinka juda link produktų kuriuos itin lengva naudoti, o kuomet pamatai pultelį su dešimtimis mygtukų kiek nusigąsti. Žinoma, toks valdymas reikalingas dėl daugybės funkcijų. „Samsung“ televizoriai nuo šiol palaiko „Samsung Apps“ platformą.


„Samsung Apps“


Paskutinioji, tačiau nemažiau svarbi yra galimybė „Smart“ televizorių prisijungti prie įvairių taikomųjų programų iš „Samsung Apps“ parduotuvės. Su televizoriams pritaikytomis programėlėmis praplečiamos įrenginio funkcijos, todėl galima žiūrėti mėgstamus filmus, televizorių paversti skaitmeniniu nuotraukų albumu ar net kazino žaidimų stalu, realiuoju laiku bendrauti su artimaisiais, juos stebint dideliame ekrane.


Tai išties naudinga funkcija. Patiko galimybė žaisti žaidimus. Tiesa ta, jog „Xbox“ arba „PlayStation“ žaidimams reikia skirti laiko. Kuomet jo nėra, atsisakai žaidimų. Neįpareigojantys „Samsung Apps“ parduotuvės žaidimai leidžia trumpam pasikauti kosmose su savo erdvėlaiviu arba paspardyti kamuolį futbolo varžybose – jokių siužetų, 10 valandų trunkančios žaidimo eigos ir tai labai smagu.


Pirkti ar ne?


Tiesa, smagus produktas dar nebūtinai pats geriausias pirkinys. Prabėgus visas funkcija, taip pat jas pamačius gyvai vienoje vietoje viename televizoriuje, negaliu tiesiai šviesiai patarti pirkti tokį televizorių ar ne? Šie televizoriai nesiūlo nieko ko negalėtų kompiuteris prijungtas prie pigesnio plačiaekrano televizoriaus, tačiau be abejonės jie siūlo darną!


Prie kompiuterio prijungtas televizorius, o prie to televizoriaus dar atskirai prijungta kamera su garso sistema ir t.t. – daugybė prietaisų vienoje krūvoje, daugybė laidų. „Samsung Smart TV“ idėja sukurti vieną centrą – vieną vietą viskam ir tai išties puiku.


Tokio tipo televizorių pirkti verta, tačiau galbūt ne šiandien. Aš asmeniškai palauksiu dar dvejus metus ir vėl užmesiu akį į šią rinką. Galbūt netrukus televizoriui valdyti išvis nereiks pultelio ir užteks judesių. Be to, galbūt „Samsung App“ siūlys gerokai daugiau programų nei dabar, o televizorius kainuos trečdaliu pigiau - tuomet „Smart TV“ pirksiu nedvejodamas.


Palikite komentarą
Vardas*
El. paštas