„StartupLabs“ dešimtą kartą organizavo „BarCamp“

Praeitą savaitę įvykęs jau dešimtasis „BarCamp“ renginys pritraukė dar daugiau naujų projektų, kurie jau skleidžia žiedus ir, tikėkimės, greit sulauks pirmųjų vaisių. „BarCamp“ renginiai šiuo metu vyksta „Neringos“ kavinėje esančioje Vilniuje ir jau kaip tradicija tapusį ketvirtadienio vakarą.
 

„StartupLabs“ dešimtą kartą organizavo „BarCamp“ renginį

Pirmasis „BarCamp“ renginys įvyko 2005 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tuo metu jis priminė draugų susibūrimą prie alaus bokalo dalinantis teminėmis IT ir verslo idėjomis. Šiandien tai visa bendruomenė, besidominti IT verslu, skirta laisvai bendrauti, semtis patirties bei dalintis ja.

Renginio formatas paprastas. Pirmojoje renginio dalyje – patyrusiųjų pasisakymai ir sėkmingų žmonių pasakojimais apie veikiančius jų sukurtus „startup“ verslus. Antrojoje „Open Grid“ dalyje pasisako dar kuriantys ar tik norintys kurti savo verslą idėjų savininkai. Tai yra puiki galimybė pasipraktikuoti prieš didesnius renginius bei išsiaiškinti idėjos ar paties verslo modelio trūkumus, sulaukiant profesionalų kritikos. Dažnai tai yra vieta, kur būtent žmonės randa trūkstamą komandos narį ar pagalbininką. Tai tarptautinis renginys, todėl čia visuomet dalyvauja svečiai iš kitų valstybių.

Pirmasis „BarCamp“ Lietuvoje įvyko 2009 metų spalio pirmąją. Jį įgyvendino „StartupLabs“ komanda. Per beveik dvejus metus įvyko net dešimt „BarCamp“ renginių. Tradicija tapęs, stipriai išpopuliarėjęs ir pakankamai įsitvirtinęs „startupų“ tarpe renginys vyksta „Neringos“ kavinėje Gedimino prospekte netoli organizatorių „StartupLabs“ būstinės.

Praeitą savaitę vykusį dešimtąjį „BarCampą“ pradėjo svečias iš užsienio pristatę „HackFwd“ verslo vystymo sistemą, panašią į ankstyvos stadijos investicinį fondą. Susibūrimą užbaigė 6 idėjų pristatymai, o pertrauką užglaistė turbūt vertingiausia „BarCamp“ renginių dalis – bendravimas.

Kalbant apie žmones už šio renginio vairo, vertėtų paminėti, jog „StartupLabs“ tai ne tik idėjų generatorių bendruomenė. Įsikūrę šalia Operos ir Baleto teatro šiuo metu jie glaudžia dar praeitą rudenį susikūrusias pirmąsias Lietuvoje „HackerSpace“, „H@LT“ ir „MediaCamp“ bendruomenes.

Šiose dirbtuvėse vyksta intensyvūs projektų vystymų ir realizavimo darbai. „HackerSpace“ liejasi kibirkštys, kalama geležis ir lituojami laidai, tuo tarpu „MediaCamp“ skamba muzika ir kuriamas vizualinis menas. Čia visą laiką yra laukiami bendraminčiai, kurie prisijunktų, ir tai nebūtinai turi būti profesionalai.

„StartupLabs“ vienas iš įkūrėjų, Donatas Stonkus, papasakojo ir apie vieną naujausių projektų su kuriais jie šiuo metu dirba. Tai „EVJ Light“ žemųjų dažnių garsiakalbio vizualinių efektų sistema, pristatyta viename „BarCamp“ renginių. Idėjos autoriai užmezgę ryšius su „StartupLabs“ toliau dirba drauge bei atlikę kelis patobulinimus parengė įrenginius pardavimams. „EVJ Light“ sumanymo autoriai džiaugiasi sėkmingais prasidėjusiais pardavimais bei gautu produkto patentu.

Visą šią bendruomenę taip pat jungia ir kiti projektai. Gerai žinomas lietuviškas „startups“ projektas „Mano drabužiai“ - garsus laisvos prekybos drabužiais portalas buvo išrinktas geriausiu praėjusių metų startuojančiu projektu. Be to, lygiai taip pat gimė „Geogoer“ tinklapis, pagalbinė priemonė keliaujant, „Login 2011“ buvo išrinktas geriausiu tinklapiu. Taip pat vertėtų užsiminti apie „Ututi“, studentams skirtą projektą, kurio dėka jie gali rasti jiems reikalingus konspektus bei kitą informaciją ir ja dalintis. Pastarasis projektas sužibėjo „DemoCamp 2010“ renginyje vykusiame Poznanėje, Lenkijoje.

Visa ši auganti, besiplečianti bendruomenė turi begalę perspektyvų. Ne tik piniginiai klausimai, bet ir strateginiai, reikalaujantys patirties būna atsakomi ir išsprendžiami visų „startupams“ skirtų renginių bei bendradarbiavimo dėka.

Parengė Laurynas Bagatyrius
Nuotr. Tomas Kurkinas


Palikite komentarą
Vardas*
El. paštas