„Gemius“: Amžius ir gyvenamoji vieta lemia interneto vartotojų įpročius
Įvairių amžiaus grupių ir gyvenamųjų vietovių gyventojų naršymo internete įpročiai  skiriasi – vyresnio amžiaus žmonės yra dažniausi svečiai naujienų portaluose, vidutinio amžiaus žmonės daugiausia naršo verslo reikalais, o vaikai dažniausiai žaidžia ir mokosi. Kaimo gyventojai daugiau pramogauja internete, o miestiečiai apsiperka ir ieško informacijos. Kai kurių svetainių auditorija (angl. audience composition) stebina, kitų atrodo natūrali, tačiau bet kokiu atveju ši informacija leidžia spręsti, kokiems tikslams internetas naudojamas ir kokiais kanalais pasiekti dominančią auditoriją. 
 
Apibendrinimui naudojami gegužės mėnesio „gemiusAudience“ tyrimo, kuris pasiekia 70% Lietuvos interneto vartotojų, duomenys. Aptarsime po 25 svetaines, pirmaujančias pagal atrinktus rodiklius. 
 
Žmonių veikla internete – nuo moksleivių iki jų senelių
 
Vyriausi interneto naudotojai (55 metų ir vyresni) tinkle daugiausiai skaito naujienas, kadangi būtent tokios svetainės turi didžiausią šios amžiaus grupės auditoriją– pirmauja laisvaslaikraštis.lt, respublika.lt, skrastas.lt bei valstietis.lt. Sąraše taip pat randame lrytas.lt, delfi.lt, diena.lt bei bernardinai.lt. Vyriausi interneto naudotojai taip pat naudojasi informacijos apie įmones paieška (118.lt, visalietuva.lt). Įdomu tai, kad 6 vietoje atsiduria grynas.lt, o tai rodo vyresnių žmonių domėjimąsi gamta, atsakingu vartojimu ir švaria aplinka. Nors ir kas mėnesį svyruoja, visgi 55 metų ir vyresnių interneto naudotojų skaičius auga – nuo 2011 metų gegužės jų padaugėjo 11.75%. 
 




 
1pav. Tam tikrų amžiaus grupių (55+, 45-54 ir 35-44 metų amžiaus) lankytojų dalis lyginant su visais svetainių lankytojais. Šaltinis: „gemiusTraffic“, 2012 05.
 
45-54 metų amžiaus grupė lankosi panašiose svetainėse kaip ir vyresni internautai, visgi sąraše atsiranda darbo paieškų svetainės (dirbu.lt, cvonline.lt), o į lyderių sąrašo viršų iškyla ieva.lt ir manouab.lt.
 
35-44 metų amžiaus Lietuvos interneto auditorija intensyviai ieško informacijos įmonių kataloguose – net 30.47% businesslithuania.lt lankytojų sudaro būtent šios amžiaus grupės atstovai, o populiariausių sąraše randame ir infoplius.lt, manouab.lt, 1588.lt, rekvizitai.lt, visalietuva.lt bei katalog.lt svetaines. Jie taip pat domisi verslo naujienomis (vz.lt ir verslobanga.lt) bei muzika (myliumuzika.lt ir pliusas.fm). Šiai amžiaus grupei taip pat yra aktualu informacija apie keliones ir turizmą – jie sudaro didelę dalį lankytojų viskasturizmui.lt ir novaturas.lt svetainėse. 
 
25-34 metų amžiaus interneto naudotojai labiausiai domisi tėvystės temomis – didelę lankytojų dalį jie sudaro tevu-darzelis.lt ir tavovaikas.lt svetainėse. Jiems taip pat aktualūs nekilnojamo turto ir darbo skelbimai (domus.lt, aruodas.lt, cv.lt, cvonline.lt). Tokių svetainių lankomumas nėra staigmena,  kadangi būtent tokio amžiaus žmonės kuria šeimas, pradeda savo verslą, perka ir įsirengia namus. Taip pat matome, kad būtent 25-34 metų amžiaus žmonės yra labiausiai linkę pirkti internetu - šie lankytojai yra aktyviausi internetinių parduotuvių ir bilietų pardavimo sistemų lankytojai. 
 




 
2pav. Tam tikrų amžiaus grupių (25-34, 15-24 ir 7-14 metų amžiaus) lankytojų dalis lyginant su visais svetainių lankytojais. Šaltinis: „gemiusTraffic“, 2012 05.
 
Įdomią situaciją matome 15-24 metų amžiaus grupėje: jos atstovai sudaro beveik 70% neseniai prie tyrimo prisijungusios grozioguru.lt ir beveik 60% djscene.lt  lankytojų. Taip pat aiškėja, kad svetainė kurstoti.lt yra labai svarbi šios amžiaus grupės žmonėms, kurie renkasi ateities studijas ir daro esminius sprendimus savo gyvenime. Norintiems pasiekti 15-24 metų amžiaus interneto vartotojus, tai galima nesunkiai padaryti ir socialiniame tinkle hotnot.lt, radijo stočių „Zipfm“ ir „Power hit radio“ svetainėse, kuriose šios auditorijos dalis yra ypatingai didelė. Akivaizdu, kad 15-24 metų internautus taip pat domina įvairios sporto šakos (įvartis.net, eurofootball.lt, basketnews.lt, tritaškis.lt, sportas.lt) bei su mokslu susiję reikalai (kurstoti.lt, studijos.lt, mokslai.lt). Taip pat verta paminėti, kad ši amžiaus grupė labiausiai iš visų aptariamų koncentruojasi tam tikrose svetainėse. 
 
Jauniausi internautai (7-14 metų) daugiausiai laiko praleidžia žaisdami 123zaidimai.lt  ir games.lt svetainėse. Trečioje vietoje atsiduria mokslon.lt, o tai rodo vaikų domėjimąsi naujausiomis technologijomis ir išradimais.  Netikėta tai, kad net 17.06% erotinio turinio svetainės vanile.lt sudaro būtent 7-14 metų auditorija. Šią grupę taip pat galima pasiekti socialiniuose tinkluose ir sportui skirtose svetainėse. 
 
Mažų gyvenviečių ir didmiesčių naršymo ypatumai

Dar viena įdomi statistika matoma nagrinėjant svetaines, kuriose lankosi didžiųjų miestų,miestelių bei kaimų gyventojai. Skirtumai yra ryškūs, todėl gali padėti geriau įvertinti, kas aktualiausia šioms demografinėms grupėms. 

 
3pav. Tam tikros gyvenamosios vietovės (didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės ir rajonų centrų, rajonų gyvenviečių ir kaimo tipo gyvenviečių) lankytojų dalis lyginant su visais svetainių lankytojais. Šaltinis: „gemiusTraffic“, 2012 05.
 
Didelę dalį lietus.fm ir myliumuzika.lt auditorijos sudaro kaimų ir mažų miestelių gyventojai. Taip pat didelė  jų dalis yra  svetainėse ieskok.lt one.lt. Matome, kad mažesnių vietovių gyventojams aktuali informacija apie sveikatą. dietas (sveikata.lt, dieta.lt, geradieta.lt) ir tėvystės temas (pasmama.lt, tindirindi.lt, tavovaikas.lt).   Nagrinėjant naujienų portalus, matome, kad kaimų ir miestelių gyventojų daugiausia naršo valstietis.lt ir skrastas.lt svetainėse. Matomas ir paradoksas – netoli vienas kito reitinge rikiuojasi mokslo ir technologijų svetainė mokslon.lt ir erotinio turinio svetainė vanilė.lt.
 
Didžiųjų miestų gyventojai sudaro auditorijos daugumą kai kuriose su verslu susijusiose svetainėse: pirmoje vietoje atsiduria bznstart.lt, 19-toje – vz.lt, o 25-toje – verslobanga.lt. Miesto gyventojų taip pat gausu darbo paieškos bei skelbimų svetainėse (cvonline.lt, cv.lt, cvbankas.lt, domus.lt, aruodas.lt). Panašu, kad didžiųjų miestų gyventojai dažniau keliauja ir lankosi renginiuose, nes didelė jų dalis lankosi novaturas.lt ir viskasturizmui.lt bei tiketa.lt, bilietai.lt ir cityout.lt svetainėse. 
 
Atsižvelgus į šiuos rodiklius galima ne tik spręsti apie tam tikrus skirtingo amžiaus ir gyvenamosios vietos žmonių interesus, tačiau ir apsispręsti, kokiais kanalais galima pasiekti tam tikras vartotojų grupes. 
 
Pranešimas spaudai.
Palikite komentarą
Vardas*
El. paštas